Lattianlaitto etenee vähän pätkittäin, mutta onpahan aikaa pohdiskella. Pari päivää sitten J nosti kaverinsa kanssa ja kokeneen timpurituttumme neuvoilla pari ponttilautaa menestyksekkäästi ja onnistui vielä myöhemmin palauttamaankin ne takaisin lattiaan ilman suurempia vahinkoja.

Hauskaa on, että pula-aika juttelee niin voimakkaasti tässä talossa! Eteisen ensotapettien likaisenkeltainen sävy on säilynyt joissakin piiloissa, vaikka se pääosin päällemaalattu onkin. Kun seinät ovat olleet keltaiset, lattia kuvassa näkyvä punainen ja ovetkin punertavat, voi sanoa, että nykymakuun ei oikein tämä värimaailma istu… Ainakaan se keltainen.

Kaivelimme puruja, joita isä oli lisännyt lattiaan 30 vuotta sitten. Ne olivat edelleen erinomaisessa kunnossa eivätkä vaatimeet mitään toimenpiteitä, mutta minua kiinnostikin enemmän, mitä pohjalta löytyy – ja sieltähän sitten nousikin sammalta, oksanpätkiä ja pieniä kiviä, vanhan puolen oven edestä myös lumppua ja hyvin pula-aikaisen näköistä tummansinistä kangasta. Laitoimme kaiken takaisin.

Tuossa aiemmassa postauksessa kerroin 1900-luvun alun lehdestä, jonka isä löysi tämän saman lattian alta 30 vuotta sitten. Erinomaisen kiehtovaa on se, että purujen seasta – vain tämän yhden laudan alta – paljastui jälleen pari eri fragmenttia englantilaisesta sanomalehdestä – eri lehdestä siis kuin 30 vuotta sitten.

Hurst & Nelson on Wikipedian mukaan ollut skottilainen junavaunuvalmistaja, Tees Side Bridge Engineering Works Limited taas englantilainen yhtymä. Kaveri huomasi, että eräs mainostajista oli vaihtanut nimeään 1914, eli nämä ajoittuvat näppärästi viimeistään kyseiseen vuoteen. Pula-ajan lattian alta löytyi siis myös huvila-aikaa!

Kunpa tietäisimme, kuka noita lehtiä on taloon kylvänyt. Aiempi lehti oli selvästi jätetty lattian alle tahallaan, mutta näistä paloista on vaikea sanoa. Ensin epäilin sahasyhtiö Eklöfiä, joka on omistanut huvilan vuosina 1916-1946, mutta nämä palat ovat vanhempia. Englantilainen kaivoslehti? Onpa outoa! Talo vaihtoi muutaman kerran omistajaa 1908-1916 välillä, mutta onko lattia uusittu silloin?

Aivan pohjalla vanhimman osan perähuoneen oven alla oli tervapaperi. Purut olivat kuitenkin ilmeisesti koko eteisessä kunnossa, mitä nyt pari hiirenkäytävää löytyi. Viereisen huoneen tilanne mietityttää, mutta onpahan tämä ainakin nyt tsekattu. Harmittaa vain, ettemme voi nyt avata koko lattiaa, eli se jää tekemättä nyt vuosikymmeniksi. No, onpahan aarteita seuraavallekin remontoijalle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s