Ranta-alueen jätevesilupahakemuksemme meni onneksi läpi, joten seuraavaksi tuhlaamme hirvittävän rahasumman pelkästään mustan veden säiliöihin ja pienpuhdistamoon! Ihanaa!… No, tuleepahan tehtyä. Toivottavasti Vestellin pienpuhdistamo Biopuhdistaja 3 osoittautuu kehujensa väärtiksi, huoltovapaus on se, mitä eniten siltä toivomme. Väittävät hyväksi, mutta mistäs näistä tietää vaikka kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden aikajänteellä…

Muukin kylppäriremontti alkaa hissukseen saada jonkinlaista muotoa, vaikka laatta-asia onkin yhä harkinnan alla. Jostain syystä suunnittelu on ollut yhtä tervanjuontia ja kivireen kiskomista, ehkä juuri siksi, että ns. liikkuvia osia on paljon ja tila on piskuinen, tasan 4 neliötä.

Tarkoituksemme on rakentaa tulevina vuosina talon yläkertaan kodinhoitohuone, jonne saamme myös toisen wc:n. Koska kyseessä on vanha talo, ajatuksena on kuitenkin pitää talon ainoa suihku alakerrassa, keskellä taloa sijaitsevan vanhan kylpyhuoneen yhteydessä. Kylpyhuone on talon valtavan savuhormin vuoksi peilikuva-L:n muotoinen niin, että L:n sakarassa on pesuallas – näin tulee olemaan jatkossakin. Wc puretaan kuitenkin kokonaan betoniin asti ja pöntön ja suihkun paikkaa vaihdetaan päikseen niin, että suihku (ja tässä vaiheessa vielä myös pyykinpesukone) tulee ovesta nähden takaseinälle.

Pitkään kipuilimme allas- ja peilikaappiasian kanssa, sillä valmiit kaapit ovat makuumme aivan liian moderneja (ja usein aivan liian kalliita). Olimme jo taipumassa harvinaisesti kokonaan kotimaiseen Temaliin, jolta löytyi siedettäviä vaihtoehtoja mittaan (ihastuttava 78 cm, mikä ei ole minkään suhteen standardi…) tehtynä. Temal kuitenkin jäi, sillä kuin salamaniskusta muistin Juvin, jolta puuvalmiita kalusteita ostavat myös monet museot! Sen jälkeen valinta olikin aivan selvä. Juvilta hankimme puuvalmiin komuutin, kaapin peilillä ja vessanpöntön yläpuolelle tulevan kaapin, ja käsittelemme ne puuvahalla (kehuvat Osmocolorin kestävän kosteutta hyvin) tai pellavaöljymaalilla. Altaaksi voitaisiin silloin laittaa suorakaiteen mallinen Idon Variform, joka tosin ei harmillisesti ole Suomessa tehty (toisin kuin Ido Glow). Hanoissa Hans Grohen Metris Classic houkuttaa suuresti – luojan kiitos kukaan ei näy myyvän sitä ohjehinnalla, vaan ainakin puolet halvemmalla! Muuten joutuisimme hylkäämään ajatuksen saman tien, eikä hana alessakaan halpa ole esim. Orakseen verrattuna. Mietityttää, olisiko suihkun hana suihkukulmassa niin piilossa, että siihen raatsisi ottaa edukkaamman Oraksen hanan, vai onko siinäkin törsättävä Hans Groheen.

Kävin tänään Pukkilan myymälässä konsultoitavana laattojen suhteen. Opin, että Pukkilan Natura-klinkkerilaattaa on ollut myynnissä kymmenet vuodet, mutta wc:n lattiassa alkuperäisenä ollut punaruskea laatta (kuulemma sama väri ollut vähintään tuon 50 vuotta tuotannossa) onkin muutettu juuri muutama vuosi sitten keskiruskeaksi. Ajatuksemme samanlaisen laatan palauttamisesta ei siis oikein onnistu, sillä ruskeus nykylaatassa on – no, kovin ruskeaa. Niinpä alan ainakin itse hiljalleen taipua Pukkilan mustavalkoiseen Octagoniin, joka nyt kuitenkin on tyyliltään vanhahtava ja kirkastaisi wc:n ilmettä. Mukavan myyjän kanssa pohdimme, että jos seinälaataksi valitsisi vaikkapa kuvan sinertävänharmaan, muutamilla punaruskeilla ”välilaatoilla” voisi muistuttaa wc:n alkuperäisvärityksestä. Vähän silti huolestuttaa, saammeko tästä hyvän kokonaisuuden aikaiseksi. Olen vähän sitä mieltä, että viikon sisällä alkaisi olla aika päättää.

Kuvassa valkomusta Octagon, vaaleansiniharmaa potentiaalinen seinälaatta ja lähinnä vanhan laatan väriä oleva punaruskea seinälaatta, jota pohdimme piristeeksi sekaan. Alhaalla laattana perusruskea väri, joka Naturassakin on. Lattialla 1/3 -jako visualisoituna.

Lisäplussaa ikivanha suomalaisfirma Pukkila saa siitä, että vaikka laattoja ei enää tehdäkään Suomessa, kaakelitehtaat sijaitsevat lempimaassamme, keramiikastaan tunnetussa Portugalissa. ”Etelä-Euroopan Suomen” tukeminen on aina mukavaa, valitsimmehan sisäeteiseen tulevan vinyylikorkinkin Wicandersilta nimenomaan siksi, että firma on Portugalista. (Ei, mikään firma ei sponsoroi minua. 🙂 ) Muut lattiat vaihdamme kyllä ennemmin tai myöhemmin puuksi, mutta sisäeteinen ottaa vastaan kengät, koirien märät turkit ja tassut sekä ylipäänsä kaikki sisääntulijat, joten siinä valitsemme ensisijaisesti helppohoitoisuuden.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s