Wc-remontti pyörähti käyntiin marraskuun ensimmäisellä viikolla, kun naapurin timpuri ilmestyi ovellemme ja sanoi voivansa aloittaa seuraavana päivänä. No mikäpä siinä sitten, olimme kuitenkin jo valmiiksi vailla vessaa jätevesiremontin vuoksi.

Tästä lähdettiin – timpuri selvitti, mitä lattian alla on. 30 senttiä betonia ja klinkkerilaatta, kuten ulkoeteisen laatikossa hengailleen laatan perusteella epäiltiinkin.

Vessan aiempi historia oli käsityksemme mukaan seuraavanlainen: kun isoisääni edeltävä omistaja muutti tilalle, se toimi suuren puutavarafirman kesähuvilana, joka luovutettiin porkkalalaiselle evakkoperheelle. Tämä perhe muodisti talon 1946 lähtien tyyppitaloihanteen mukaiseksi, laajensi sitä ja rakensi myös työpihan ja silloin nykyaikaisen, suurehkon navetan. Sisä-wc on taloon rakennettu arviolta 1950-luvun alkupuolella, koska se oli paikallaan ja käytössä isoisäni ja -äitini ostaessa talon vuonna 1956.

Isäni remontoi wc:n 1970-luvun puolimaissa. Isä sanoi muutama vuosi sitten minulle, että alla oli punainen klinkkeri, mutta muusta ei ollut itselläni tietoa. Isä valoi lattiaan lasikuidun ja päällysti seinät myrkynvihreällä muovitapetilla. Vielä kotoa muuttaessani lattia oli maalattu tummanvihreäksi valkoisilla ”roiskeilla”, mutta alkoi olla kulunut. Äidin ollessa parikymmentä kesää sitten reissussa isä päätti maalata sen harmaaksi. Kävin kotona noilla tienoin ja muistan, kun isä vähän nolona totesi, että ei ollut arvannut lattiamaalia lopulliselta sävyltään metallinhohtoiseksi… No, sellaiseksi lattia kuitenkin jäi näihin päiviin saakka.

Wc tyhjennettynä ennen purkua
Siitä se sitten lähti. Lapsuuden wc – haikeutta oli ilmassa.

Lasikuitulattia oli ollut hyvä ja kestävä (vaikkei viimeisess inkarnaatiossaan kovin kaunis) ratkaisu. Kaikki sen alla oli täysin kuivaa, kuten myös muovitapetin alla. Jokin sentään meni suunnitelmien mukaan!

Betonin alta löytyi kuin löytyikin Pukkilan punaruskea klinkkeri. Harmillisesti Pukkila ei valmista enää tuota sävyä, muuten vastaava klinkkeri olisikin palautettu lattiaan. Seinästä (siihen näytille jätettynä) sen sijaan löytyi vaaleanvihreä puukuitupohjainen Ensolaatta, jonka äiti kyllä muisti, kun asiasta mainitsin. Hän on kyllä joskus aiemminkin sanonut seinän olleen vihreä ja laatoitettu jollakin muulla kuin kaakelilaatalla, mutta enhän minä silloin ymmärtänyt, että kyse oli pula-ajan Ensolaatasta.

Kaikkein pohjimmaisesta kerroksesta lavuaarin takaa löytyi vielä ruskeaa, maalaamatonta Ensotapettia ja sinapinkeltaista maalia. Lieneekö kyseessä aiempi eteisseinä ajalta ennen wc:n rakentamista? Paha sanoa, märkätilassa on vaikea uskoa kuitenkaan Ensotapettia olleen.

Pukkilan klinkkeri ja Ensolaatta 1950–luvulta.
Ensolaattaa seinässä, raakalautarakenne ja soratäyte.

Olen diagnosoinut wc:n rakennetuksi 1950-luvulla isohkon eteisaulan nurkkaan. Siitä kertoo myös seinän lautarakenne. Ihmettelin seinästä löytyvää isorakeista soraa, kunnes äiti kertoi sen olevan peräisin vain muutaman vuoden takaa – putkia uusiessa isä oli täyttänyt seinän soralla, etteivät hiiret innostuisi liikkumaan siellä, eristystähän ei sisäseinässä tarvittu.

Vessassa päästiin seuraavaksi putkien uusiin vetoihin ja seinien levyttämiseen. Metallimies-isäni metallisuoja kynnyksestä lähti hiivattiin ja paljasti – ei niin yllättäen, onhan kaikki muukin ollut vihreää – tummanvihreän kynnyksen.

Vielä pitäisi uskaltaa poistaa metallisuoja lakatusta ovesta… Oven lakkapinnan kunnostamista en taida kuitenkaan uskaltaa yrittää itse, homma olisi mittava.

Finnfoamit ja levyt ovat paikallaan ja tuttu sähkömies on hommaillut muutaman illan sähkövetojen parissa. Tänään saatiin lattialämmityksen piuhat paikoilleen, lauantaina timpurimme tulee valamaan lattiaan pikabetonin. Josko ensi viikolla päästäisiin jo vesieristämään ja kaakeloimaan? Halu päästä kotiin on näin yli kuukauden yöevakossaolon jälkeen jo todella kova.

Hormissa on omat värikerrostumansa. Nyt harkitsemme sen kevytrappaamista, kun ammattirappaajakin löytyy apen suvusta.
Tähänkin vaiheeseen ehkä päästään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s